علت این سرگیجه چیست و چه چیزی می تواند باعث آن شود؟
سرگیجه ناگهانی می تواند ناشی از بسیاری از مسائل، از جمله مشکلات گوش داخلی، فشار خون پایین و شرایط سلامت روان باشد. ممکن است سرگیجه به خودی خود برطرف شود، اما بهتر است به دنبال یک پزشک کاربلد و ماهر باشید. افرادی که احساس سرگیجه دارند ممکن است آن را به عنوان احساس سبکی سر، عدم تعادل، سرگیجه یا غش توصیف کنند.
سرگیجه اندام هایی مانند چشم و گوش ها و برخی دیگر از اندام های حسی را تحت تاثیر قرار داده و در موارد حاد تر ممکن است منجر به غش شود. سرگیجه داشتن یک بیماری محسوب نمیشود اما نشانه ای از یک بیماری یا یک اختلال در بدن ماست.همچنین گفتنی است که سرگیجه داشتن بسیار شایع است و چیزی نیست که بخواهید درباره آن نگران باشید؛
بنابراین اگر گاه به گاه دچار سرگیجه میشوید؛جای نگرانی نیست. با این حال، اگر دورههای مکرر سرگیجه را بدون دلیل واضح یا برای مدت طولانی تجربه میکنید، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر برای شما جالب است که بدانید علت سرگیجه ناگهانی در نوجوانان و یا علت سرگیجه ناگهانی در کودکان چیست با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
علل گیج رفتن ناگهانی سر شامل چه مواردی است؟
علت سرگیجه ناگهانی و سیاهی رفتن چشم عبارتند از میگرن، داروها و همچنین می تواند ناشی از مشکل در گوش داخلی باشد، جایی که تعادل بدن شما در آن تنظیم می شود. شایع ترین علت سرگیجه، سرگیجه موضعی خوش خیم (BPV) است. این مورد باعث سرگیجه کوتاه مدت میشود. برای مثال زمانی که فردی به سرعت موقعیت خود را تغییر می دهد، مانند نشستن ناگهانی در رختخواب پس از دراز کشیدن.
سرگیجه همچنین می تواند توسط بیماری منیر ایجاد شود. این بیماری باعث می شود مایع در گوش جمع شود و باعث کاهش شنوایی و وزوز گوش شود. یکی دیگر از دلایل احتمالی سرگیجه و سرگیجه، نوروم آکوستیک(acoustic neuroma) است. نوروم آکوستیک یک تومور غیرسرطانی است. این تومور بر روی عصبی که گوش داخلی و به مغز را بهم متصل می کند، ایجاد می شود.
این سرگیجه ها در دوران بارداری بسیار طاقت فرسا بوده و بهتر است هرچه سریعتر علت سرگیجه ناگهانی در بارداری پیدا شده و رفع شود.
برخی دیگر از علل احتمالی سرگیجه ناگهانی عبارتند از:
- افت ناگهانی فشار خون
- بیماری عضله قلب
- کاهش حجم خون
- اختلالات اضطرابی
- کم خونی (آهن کم)
- هیپوگلیسمی (قند خون پایین)
- عفونت گوش
- کم آبی بدن
- گرمازدگی
- ورزش بیش از حد
- دریازدگی
در موارد نادر، علت سرگیجه ناگهانی در نوجوانان و یا علت سرگیجه ناگهانی در سالمندان میتواند ناشی از مولتیپل اسکلروزیس(multiple sclerosis)، سکته مغزی، تومور بدخیم یا اختلال مغزی دیگری باشد.
علائم سرگیجه ناگهانی
افرادی که دچار علت سرگیجه ناگهانی و سیاهی رفتن چشم می شوند ممکن است احساسات مختلفی را احساس کنند، از جمله:
- سبکی سر یا احساس ضعف
- حس کاذب چرخیدن
- بی ثباتی
- از دست دادن تعادل
- احساس شناور بودن یا شنا کردن
گاهی اوقات سرگیجه میتواند همراه با حالت تهوع یا غش باشد همچنین ممکن است سرگیجه باعث بروز استفراغ نیز بشود. اگر این علائم را برای مدت طولانی دارید، به دنبال کمک فوری پزشکی باشید چرا که ممکن است خطرناک باشد و سلامتی شما را تهدید کند. اکثر موارد سرگیجه پس از درمان علت زمینه ای خود به خود برطرف می شود.
در موارد بسیار کمی، سرگیجه می تواند نشانه ای از یک مشکل حاد و جدی برای سلامتی باشد. زمانی که سرگیجه باعث غش یا از دست دادن تعادل شود، ممکن است عوارضی ایجاد کند. این اتفاق میتواند هنگامی که مشغول به انجام کار با دستگاهی هستید، بسیار خطرناک باشد. بنابراین اگر احساس کردید سرگیجه ناگهانی در راه است، احتیاط کنید.
اگر دچار سرگیجه شدید، فوراً رانندگی را متوقف کنید یا مکان امنی را پیدا کنید تا خود را ثابت نگه دارید تا زمانی که از بین برود. همچنین گاهی اوقات ممکن است برخی افراد در هگام خواب نیز دچار سرگیجه بشوند. شما میتوانید با مراجعه به پزشک علت سرگیجه ناگهانی در خواب را نیز جویا شوید.
چه زمانی در مورد گیجی سر باید با پزشک تماس گرفت؟
در صورت ادامه حملات مکرر سرگیجه، باید با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین در صورت بروز سرگیجه ناگهانی همراه با موارد زیر باید فوراً به پزشک خود اطلاع دهید:
۱- ضربه به سر ۲- سردرد ۳- گردن درد ۴- تب بالا ۵- تاری دید ۶- از دست دادن شنوایی ۷- مشکل در صحبت کردن ۸- بی حسی یا سوزن سوزن شدن ۹- افتادگی چشم یا دهان ۱۰- از دست دادن هوشیاری ۱۱- درد قفسه سینه ۱۲- استفراغ مداوم
این علائم و یا علت سرگیجه ناگهانی در خواب می تواند نشان دهنده یک مشکل جدی سلامتی باشد، بنابراین مهم است که در صورت بروز سرگیجه ناگهانی در اسرع وقت به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. پزشک شما با انجام معاینه فیزیکی علت سرگیجه و سایر علائم را تشخیص داده و از شما سوالاتی مانند : “زمانی که سرگیجه رخ داد؟”، “در چه شرایطی سرگیجه رخ داد؟”، “شدت علائم” و … میپرسد.
پزشک شما همچنین چشم ها و گوش های شما را بررسی می کند و ممکن است یک معاینه فیزیکی-عصبی نیز انجام دهد تا وضعیت بدن شما را مشاهده کند و آزمایش هایی را برای بررسی تعادل انجام دهد.
بسته به علت و تشخیص پزشک، ممکن است یک آزمایش تصویربرداری مانند سی تی اسکن یا MRI توصیه شود. در برخی موارد نیز ممکن است هیچ دلیلی برای سرگیجه مشخص نشود.
اگر کودک شما نیز به طور مکرر دچار سرگیجه میشود نیز شما باید در پی علت سرگیجه ناگهانی در کودکان به یک پزشک متخصص گوش کودکان فورا مراجعه کنید.
درمان هایی برای بهبود علت سرگیجه ناگهانی در زنان
مشکلات گوش داخلی ممکن است با داروها و تمرینات خانگی که می تواند به کنترل تعادل کمک کند، کنترل شود.
بیماری منیر با رژیم غذایی سالم کم نمک، تزریق های گاه به گاه یا جراحی گوش درمان می شود.
میگرن با داروها و تغییرات سبک زندگی، مانند یادگیری، شناسایی و اجتناب از محرک های میگرن، درمان می شود.
داروها و تکنیک های کاهش اضطراب می توانند به اختلالات اضطرابی کمک کنند.
زمانی که سرگیجه ناگهانی ناشی از ورزش زیاد، گرما یا کم آبی بدن باشد، نوشیدن مایعات زیاد می تواند کمک کند.
کارهایی که شما میتوانید برای کنترل این سرگیجه انجام دهید
اگر سرگیجه های مکرر دارید، این نکات را دنبال کنید:
هنگامی که احساس سرگیجه کردید بلافاصله بنشینید یا دراز بکشید و استراحت کنید تا سرگیجه برطرف شود. اینکار موجب میشود تا تعادل تان بهم نخورده و مانع از زمین خوردن و بروز آسیب های جدی تر میشود.
در صورت لزوم از عصا یا واکر برای ثبات استفاده کنید.
همیشه هنگام بالا و پایین رفتن از پله ها از نرده های دستی استفاده کنید.
فعالیت هایی را انجام دهید که تعادل را بهبود می بخشد، مانند یوگا و تای چی. این ورزش ها میتواند به طور قابل توجهی علت سرگیجه ناگهانی در زنان را برطرف کند.
از جابجایی یا تغییر موقعیت ناگهانی خودداری کنید.
اگر اغلب بدون هشدار قبلی دچار سرگیجه می شوید از رانندگی با ماشین یا کار با ماشین آلات سنگین خودداری کنید.
از مصرف کافئین، الکل و تنباکو خودداری کنید. استفاده از این مواد ممکن است باعث ایجاد سرگیجه یا تشدید آن شود.
حداقل هشت لیوان آب در روز بنوشید، هفت ساعت یا بیشتر بخوابید و از موقعیت های استرس زا دوری کنید. در برخی موارد علت سرگیجه ناگهانی در سالمندان همین عدم مصرف آب به میزان کافی میباشد.
از یک رژیم غذایی سالم متشکل از سبزیجات، میوه ها و پروتئین های بدون چربی استفاده کنید تا از سرگیجه ناگهانی جلوگیری کنید. همچنین داشتن یک رژیم غذایی سالم در دوران باردای باعث بهبود علت سرگیجه ناگهانی در بارداری میشود.
اگر مشکوک هستید که سرگیجه شما ناشی از یک دارو است، با پزشک خود در مورد کاهش دوز یا تعویض داروی دیگر صحبت کنید.
در صورت بروز حالت تهوع همراه با سرگیجه، از داروهای بدون نسخه مانند مکلیزین (Antivert) یا آنتی هیستامین استفاده کنید. این داروها ممکن است باعث خوابآلودگی شوند، بنابراین در مواقعی که باید فعالیت کنید از آنها استفاده نکنید.
اگر سرگیجه شما ناشی از گرمای بیش از حد است یا در جای خنک استراحت کنید و آب بنوشید.
با رعایت نکات فوق شما میتوانید تا حد زیادی انواع سرگیجه ناگهانی و مکرر خود را کنترل کنید و وضعیت زندگی خود را بهبود ببخشید اما در صورتی که رعایت موارد گفته شده نیز در بهبود این مشکل به شما کمک نکرد؛ باید به یک پزشک متخصص مراجعه کرده و از او درباره علت سرگیجه ناگهانی هنگام بلند شدن مشورت بخواهید.
سلام من بعضی وقتا که سریع بلند میشم سرم گیج میره و چشمهایم سیاهی میره اولش فکر کردم شاید بخاطر کم خونی باشد ولی الان شک کردم نمیدونم شایدم بخاطر همین مشکل گوش باشه ، شما میتونید من را راهنمایی کنید ؟
ممنون از وب سایت خوبتون
با سلام . باید به مرکز شنوایی سنجی مراجعه کنید تا با انجام معاینه، به طور دقیق راهنمایی شوید .