تشخیص میزان شنوایی کامل با تفسیر نوار گوش سالم
تشخیص نوار گوش سالم و تفسیر آن کار پیچیده و سختی نیست. اما از قدیم گفته اند که کار را باید به کاردان بسپارید. متخصصان شنوایی سنجی دقیقا به همین دلیل تحصیلات خود را انجام داده اند. با کمک این کارشناسان است که می توان به وجود مشکل در میزان شنوایی افراد پی برد. معمولا برای این کار ادیومتریست ها یا همان کارشناسان شنوایی سنجی، از دستگاههای خاصی استفاده می کنند و قدرت شنوایی را محک میزنند. ما در این مطلب با بعضی اصطلاحات و فرایندهایی که برای سنجش قدرت شنوایی استفاده می شود شما را آشنا می کنیم.
شنوایی سنجی یا ادیومتری
با کمک آزمایشات خاصی میزان حساسیت گوش به صداها و قدرت شنیدن آن را می توانید بفهمید. در این آزمایش ها، فرد درون اتاقک جداگانه ای می نشیند و هدفونی روی گوش های خود قرار می دهد. با توجه به اصواتی که از طریق هدفون می شنود، پاسخ می دهد. هر کدام از این اصوات می توانند شدت و فرکانس های مختلفی داشته باشند تا قدرت شنوایی به طور کامل در دامنه های مختلف سنجیده شود. درون این هدفون صدایی شبیه به بیپ می شنوید. با تشخیص و شنیدن هر بار این صدا، دکمه خاصی را باید فشار دهید.
نوارگوش سالم با توجه به ثبت پاسخ های درست شما به صدای بیپ، بر روی کاغذ، بوجود می آید. یعنی هر چقدر درست تر و صحیح تر این اصوات را بشنوید و پاسخ بدهید، نوار گوش نرمال را در نهایت می توانید ببینید. به این منحنی که بر روی کاغذ ثبت می شود ادیوگرام می گویند.
نوار گوش سالم چه مشخصاتی دارد؟
نوار گوش نرمال به این معنی است که شما آستانه شنوایی کاملی دارید و مشکلی از نظر شنیدن ندارید. به طور کلی انجام این شنوایی سنجی اهمیت زیادی دارد و می تواند از مشکلاتی که فعلا جزئی هستند جلوگیری کرده و نگذارد بغرنج تر شود. در ابتدای این مقاله هم گفتیم تفسیر اصلی نوار گوش به عهده ادیومتر است. اما می توانید به عنوان یک فرد غیر حرفه ای هم تا حدودی به پارامترهای موجود در نوار ادیوگرام پی ببرید.
در نوار گوش می توانید دو محور عمودی و افقی به نامهایX و Y را ببینید. محور X محور افقی است که فرکانس را نشان می دهد. محور عمودی Y است که شدت را نشان می دهد. اگر جای این دو محور با یکدیگر عوض شده باشد هم بلامانع است.
اگر به نوار گوش نرمال نگاه کنیم، هم از نظر میزان آستانه شنوایی و هم از نظر سالم بودن پرده گوش در رابطه با حجم و فشار و محدوده استاتیک، به اطلاعاتی کاملا نرمال می رسیم. به همین دلیل باید بگویم که تست شنوایی سنجی در حقیقت دو فرم دارد. فرم ادیوگرام و فرم تیمپانوگرام.
در رابطه با یک نوار گوش سالم باید بگوییم که اعداد هر دو فرم باید در محدوده نرمالی باشد. میدانیم که آستانه شنوایی یک انسان معمولی با شدت ۲۰ تا ۲۰۰۰۰ دسی بل است. هر چقدر صدا بلندتر شود یعنی شدت آن در حال زیاد شدن است. برای افراد سالم آستانه شنوایی زیر ۲۰ دسی بل است. برای کودکان و نوجوانان هم زیر ۱۵ دسی بل است. این اعداد در مورد فرم ادیوگرام است. اما در رابطه با فرم تیمپانوگرام باید بگوییم که محدود حجم باید بین ۳ تا ۵.۱ باشد، محدوده استاتیک باید ۳ تا ۶.۱ باشد و محدوده فشار هم +۵۰ تا -۱۰۰ داپا باید باشد.
دامنه نوسانات نوار گوش نرمال در این محدوده است. هر گونه کم و زیاد شدن نتایج به دست آمده در هر کدام از این پارامترها می تواند نشانه مشکل شنوایی باشد.
تفسیر نتایج نوار گوش سالم به شکل خلاصه:
شدت فرکانس: زیر ۲۰ دسی بل
محدوده حجم: ۵.۱ -۳
محدوده استاتیک: ۶.۱ – ۳
محدوده فشار: +۵۰ تا -۱۰۰
اهمیت شنوایی سنجی در کودکان و نوزادان
وجود نوار گوش نرمال برای نوزادان در بدو تولد و همچنین در سنین کودکی، اهمیت بسیار زیادی دارد. شما با کمک سنجش هایی که از سلامت کودکتان در روزهای ابتدایی زندگی اش به عمل می آورید، می توانید از بروز مشکلات بزرگتر در آینده جلوگیری کنید. تشخیص زود هنگام برخی از نارسایی ها و غیرطبیعی بودن کارکرد اندامهای کودک مثل گوش، می تواند به درمان و پیدا شدن راه حل های ساده تر و کم هزینه تر، به شما کمک شایانی کند. شنوایی مهمترین عامل برای رشد کلامی و رشد عاطفی- اجتماعی کودکان است.
اگر نتیجه تفسیر تست، نوار گوش سالم برای کودک شما نبود، نگران نشوید. معمولا کم شنواییهایی که تا ۳ ماهگی تشخیص داده می شوند را می توان مداوا و برای غلبه بر آن چاره ای اندیشید. آزمون هایی که برای تشخیص آستانه شنوایی کودکان و نوزادان در نظر گرفته می شود بسته به سن کودک و مهارت هایی که پیدا کرده، فرق می کنند. مثلا تست شنوایی نوزادان در بدو تولد می تواند به دو شکل صورت بگیرد. تست ABR که در آن عصب شنوایی نوزاد که پیامها را منتقل می کند، بررسی می شود.تست OAE که با کمک پراب میزان اکوی گوش نوزاد سنجیده می شود.
بدون دیدگاه