تست abr چیست؟ آزمونی است که سنجش یکی از حس های پنجگانه به نام «حس شنوایی» را بر عهده دارد. حس شنوایی جایگاه بسیار مهمی در کسب «مهارت گفتاری» دارد. انسان به وسیله شنیدن می تواند صداهای مختلف را در محیط تفکیک کند. همچنین یکی از راه های مهم تعامل بین افراد جامعه، داشتن مهارت های گفتاری و شنیداری هستند. برعکس حس بینایی که در سه ماهگی به تکامل می رسد، حس شنوایی از بدو تولد کامل است. به دلیل اینکه کودک با کمک صدا میتواند بشناسد، بفهمد، کشف کند، جست و جو کند و در نهایت به درک بسیاری از مسائل برسد.
تست abr چیست؟ برای اینکه بدانیم کودک در بدو تولد دچار کم شنوایی یا ناشنوایی است باید آزمایش ها و تست های لازم را انجام دهید. به دلیل اینکه یکی از رایج ترین اختلالات در بدو تولد است. در هر ۱۰۰۰ کودک متولد شده ۱ الی ۳ نفر از آن ها مبتلا به اختلال شنوایی در درجات مختلف هستند. تست abr چیست و با چه هدفی آزمون abr انجام میشود؟
- بررسی آستانه شنوایی
- بررسی وضعیت و عملکرد مسیر عصبی شنوایی
آشنایی با آناتومی گوش
ممکن است این سوال پیش بیاید که تست abr چیست؟ قبل از پاسخ دادن به این سوال ابتدا به شرح آناتومی و ساختمان گوش میپردازیم. گوش انسان زمانی که از سلامت کامل برخوردار باشد صداهای مختلف از نجوای ملایم تا صداهای بسیار شدید را میشنود. علاوه بر این به عنوان سیستم حفظ تعادل انسان شناخته میشود. گوش انسان به سه بخش تقسیم میشود:
- گوش خارجی: بخشی از گوش که با نام لاله گوش شناخته میشود و قسمتی که غدد ترشح کننده (جرم) در آن قرار دارد گوش خارجی است. لاله گوش، کانال گوش (شنوایی) و پرده صماخ، اجزای گوش خارجی هستند. صداها توسط لاله گوش جمع شده، وارد کانال شنوایی میشود و سپس به پرده صماخ میرسد.
- گوش میانی: این قسمت در پشت پرده صماخ قرار دارد. شامل سه استخوان کوچک (به نام های استخوان چکشی، سندانی و رکابی) است. پرده صماخ به یکی از این استخوان ها چسبیده است، این استخوان ها نیز به یکدیگر متصل هستند. طرف دیگر آن به گوش داخلی یعنی پنجره بیضوی متصل است. در گوش میانی لوله استاش نیز قرار دارد که وظیفه آن حفظ تعادل فشار هوا در گوش است.
- گوش داخلی: پاسخ سوال «تست abr چیست؟» دقیقا مربوط به این قسمت از ساختار گوش است. تست شنوایی abr بر روی این قسمت متمرکز است. بخش مهم شنوایی که حلزونی شکل است و به عنوان حلزون گوش شناخته می شود در این قسمت قرار دارد. وظیفه حفظ تعادل بدن به این قسمت مربوط می شود. حلزون گوش، بافتی استخوانی دارد که از دو مایع پر شده است. سلول های مویی شکل نیز در این قسمت قرار دارند که گیرنده های عصبی هستند، وظیفه آن ها شنیدن است.
برای پاسخ به سوال «تست abr چیست؟» دانستیم که تست شنوایی abr مربوط به کدام قسمت گوش است. صدا یک انرژی مکانیکی است که باعث حرکت پرده صماخ میشود. حرکت آن، استخوان ها را حرکت داده و سپس به پنجره یا غشا بیضی شکل، فشار وارد میکند. این فشار مایع درون حلزون گوش را حرکت میدهد. در نهایت باعث تحریک سلول های مویی شکل میشود. این تحریک، فرکانس هایی را به قسمت مهمی در مغز انسان می فرستد که «عصب شنوایی» نام دارد. مغز، این صداها را شناسایی، تجزیه و تحلیل میکند.
آستانه شنوایی چیست؟
تست abr چیست ابتدا باید بدانیم که آستانه شنوایی انسان چقدر است. آستانه شنوایی انسان بین ۲۰ تا ۹۵ دسیبل است که انسان به راحتی صداها را میشوند. ۲۰ دسیبل یک شنوای معمولی است. هرچقدر صداها از ۸۵ دسیبل بیشتر شود احتمال آسیب رسیدن به گوش نیز بیشتر خواهد شد. به طوری که فرد در ۱۲۰ الی ۱۴۰ دسیبل، درد شدیدی را در گوش ها حس خواهد کرد. به طور مثال یک جت جنگی صدای ۱۲۰ دسیبل را ثبت کرده است.
تست شنوایی abr و غربالگری شنوایی
تست abr چیست؟ ابتدا باید بدانیم که آزمون abr (تست شنوایی abr) یک روش غربالگری شنوایی برای نوزادان است. کمیته جهانی شنوایی نوزادان و کودکان، سنین معینی را اعلام کرده است که باید از کودک تست شنوایی گرفته شود. شاید بپرسید تست abr چیست؟ و در چه بازه زمانی باید انجام شود؟ این بازه های زمانی عبارتند از:
- بدو تولد تا پایان ماه اول
- سه ماهگی
- شش ماهگی
- یک سالگی
تست abr چیست و چند بار باید انجام شود؟ حداقل باید یک بار آزمون abr از نوزادان و کودکان گرفته شود. اگر غربالگری به کمک تست شنوایی abr انجام نشود اختلال های شنوایی شناسایی نمیشوند. به دلیل اینکه کودک از همان بدو تولد صداها را میشود. نباید همانند گذشته این تصور را داشت که یکه خوردن و ترس از صداهای بلند نشانه سالم بودن شنوایی کودک است. زیرا کودکان کم شنوا برخی صداها را میشوند. با توجه به توضیحات، تا حدودی دانستیم که تست abr چیست و چرا باید تست های غربالگری انجام شوند. آزمون abr به صورت دقیق، کم شنوایی را تشخیص میدهد.
تست شنوایی abr چیست؟
حالا که با ساختار گوش آشنا شدیم نوبت به پاسخ دادن به سوال «تست abr چیست؟» رسیده است. تست شنوایی abr یا «Auditory Brainstem Response» در سال ۱۹۷۱ میلادی کشف شده است. تست abr چیست؟ ارزیابی پاسخ شنوایی ساقه مغز است، آزمونی برای میزان توانایی هر گوش برای دریافت انواع صداها است.
تست abr چیست؟ در واقع تست «عصبی شنیداری» است، پاسخ هایی هستند که «ساقه مغز شنیداری» را نشان میدهند. در آزمون abr می توان اختلال کم شنوایی را در کودکان تشخیص داد. به این صورت که مغز کودک، صداهایی که به گوش وارد می شوند را بررسی میکند.
تست abr چیست؟ تست شنوایی abr بر روی افرادی انجام میشود که قادر به بیان و همکاری کامل با کمک تست شنوایی رفتاری نیستند. آزمون abr مشخص میکند که هر گوش، چه میزان از صداها را تشخیص می دهد. علاوه بر این مشخص میکند که چگونه عصب شنوایی انسان، اطلاعات را به مغز میفرستد. تست شنوایی abr هیچ گونه عارضه و خطری برای کودکان به همراه ندارد.
چگونه پاسخ مغز در آزمون abr بررسی می شود؟
سوال مهم دیگری پیرامون مبحث «تست abr چیست؟» مطرح میشود. چگونه پاسخ مغز به اطلاعات شنوایی بررسی میشود؟ ابتدا این نکته را یادآور می شویم که تست شنوایی abr زمانی انجام میشود که کودک خوابیده است. پاسخ مغز در تست شنوایی abr به صورت EEG ثبت میشود. تست abr چیست؟ در واقع یک تست شنوایی EEG است، به دلیل اینکه در زمان خواب آزمون abr انجام میشود. در این زمان کودک قادر به شنیدن صداهایی است که بسیار آهسته هستند. رایانه وسیله ای است که این واکنش ها را اندازه گیری کرده و ثبت میکند.
نحوه انجام آزمون غربالگری شنوایی
تست abr چیست؟ و نحوه انجام آن چگونه است؟ در آزمون abr از سه الکترود استفاده میشود. یکی از این الکترود ها بین پیشانی قرار میگیرد. یکی دیگر از این الکترود ها بر روی پیشانی و خط رویش موها متصل میکنند. الکترود سوم نیز قسمت پشت گوش متصل میشود.
قبل از اتصال، از ژل مخصوص برای تمیز شدن سطح پوست استفاده میکنند. سپس گوشی یا هدفون در گوش (گوشی که الکترود در پشت آن قرار دارد) گذاشته میشود. صداهای مختلفی به گوش فرستاده میشوند. طرف دیگر الکترود ها به رایانه متصل اند، زمانی که صداها به گوش میرسند پاسخ مغز، اندازه گیری و ثبت می شود. همان طور که گفتیم این امواج به صورت EEG خواب خواهند بود.
برای آشنایی با علل سرگیجه در زنان و روش های درمان آن اینجا کلیک کنید.
تفسیر تست غربالگری شنوایی abr
تست abr چیست؟ و ارزیابی آن چگونه انجام میشود؟ پاسخ ها در آزمون abr به صورت موج دریافت و ثبت میشوند. در زمان دریافت پاسخ، قله های مختلف در موج ها شکل میگیرند. این قله ها در مورد زمان پاسخ و شناخت ساختار مسیر شنوایی و پاسخ هایی که خواهند داد اطلاعاتی را به ما میدهند. بزرگ بودن این موج به شدت محرک صوت وابسته است. هرچقدر محرک بیشتر باشد طول موج نیز بیشتر است.
موج هایی که بین قله های یک، سه و پنج ایجاد میشوند بسیار مهم هستند (I، III، V). نهفتگی موج و فاصله موج ها در محدوده طبیعی، بسیار مهم هستند. زمانی که از شدت محرک صوتی کم شود موج V کم خواهد شد تا جایی که محو میشود. در کل باید به زمان تاخیر، تاخیر بین قلههای موج، دامنه و بررسی تاخیر درون بینایی، توجه داشت. تست شنوایی abr قادر به بررسی فرکانس ۷۵۰ هرتز تا ۴۰۰۰ هزار هرتز است.
تست abr چیست؟ و برای نوزادان و کودکان چقدر طول میکشد؟ مدت زمانی که برای انجام تست شنوایی ساقه مغز لازم است یک ساعت یا کمی (حدود ۲ ساعت) بیشتر است. باید سعی کنید قبل از آزمون abr کودک نخوابد تا در زمان انجام تست کودک بیدار نشود.
تست abr چیست و کاربرد آن
تست abr چیست؟ و چه کاربردی دارد؟ تست شنوایی abr دو کاربرد بسیار مهم دارد، عبارتند از:
- ارزیابی و مشخص شدن کم شنوایی در کودکان: این ارزیابی در چند گروه قابل اجرا است. نوزادان، کودکان، بزرگسالانی که معلولیت های ذهنی، حرکتی و… دارند. افرادی که تمارض به ناشنوایی میکنند، به طور مثال افرادی که تمایل ندارند به خدمت سربازی یا جنگ بروند.
- تشخیص محل تومور: اگر آسیب یا ضایعه ای در مسیر عصب شنوایی (عصب ۸) و ساقه مغز است میتوان با این تست محل آن را تشخیص داد.
تست abr چیست؟ عوامل مهمی میتوانند تاثیر قابل توجهی در زمان نهفتگی آزمون abr داشته باشند. جنسیت، سن، رشد نرمال یا بلوغ عصبی، نوع کم شنوایی و درجه آن را میتوان نام برد. یک محدودیت مهم برای تست شنوایی abr وجود دارد، این است که قادر به بررسی تمام فرکانس ها نیست. نکته دیگر اینکه آزمون abr به تنهایی قادر به بررسی اختلال کم شنوایی نیست. باید در کنار سایر تست ها و آزمایش ها انجام و بررسی شود.
تست abr چیست؟ پاسخ شنوایی ساقه مغز (ABR)
تست abr چیست؟ شاید بتوان گفت که یک تست بسیار خوب یا برتر برای تشخیص کم شنوایی در نوزادان محسوب میشود. آزمون abr به تنهایی برای تست شنوایی کافی نیست، اما میتوان از آن برای تشخیص کم شنوایی در کودکان استفاده کرد. بعد مشخص شدن جواب آزمون ABR، تنها ۳% از نوزادان برای آزمایش های بیشتر به مراحل و بخش های دیگر ارجاع داده میشوند. آستانه شنوایی کودک در فرکانس های مختلف اندازه گیری میشود. همان طور که گفته شد جای هیچ گونه نگرانی نیست، زیرا یک آزمون کاملا ایمن و غیرتهاجمی است.
اگر نام تست ABR را بعد از تولد فرزندتان شنیدید و این سوال در ذهن شما شکل گرفت که «تست abr چیست؟» نگران نباشید. در مطلب تا جایی که توانستیم پاسخ سوال «تست abr چیست؟» را از جنبه های مختلف دادیم. با مطالعه این مطلب قبل از مراجعه به مرکز شنوایی سنجی، یک آشنایی اولیه با این آزمون و نحوه انجام آن دارید.
در تنظیم سمعک نوزادان چگونه از آستانه های حاصل از ABR استفاده کنیم؟
در نوزادان آستانه های رفتاری چندان معتبر نمی باشند بنابرین استفاده از آستانه های حاصل از الکتروفیزیولوژی انتخابی مناسب برای ارزیابی آستانه های شنوایی نوزادان می باشند. در تنظیم سمعک نوزادان، برای استفاده از آستانه های حاصل از الکتروفیزیولوژی باید از محرک هایی استفاده شود که علاوه بر دیوریشن کوتاه، ویژگی فرکانسی نیز داشته باشند. بنابرین استفاده از آزمون ABR با محرک تون برست انتخابی مناسب می باشد. توجه کنیم که محرک های تون برست دارای دیوریشنی بسیار کوتاه تر از محرک های تون خالص مورد استفاده در ادیومتری مرسوم می باشند.
بنابرین واحد آستانه های بدست آمده توسط محرک تون برست متفاوت تر از آستانه های حاصل از تون های خالص مورد استفاده در ادیومترها خواهد بود. از این رو واحد آستانه های حاصل از محرک تون برست را nHL نام گذاری کرده اند. که برای تنظیم سمعک باید به آستانه های HL تبدیل شوند. در مقاله ای که توسط Stapells منتشر شد، به فاکتور اصلاحی جهت تبدیل آستانه های nHL به آستانه های HL اشاره شده است. در ۵ می باشد. بنابرین با / ۶ و ۸ /۳ ،۶/۰ ،۰۰/ ۰۵۵۵ و ۰۵۵۵ هرتز به ترتیب ۶ ،۰۵۵۵ ، این مطالعه، تفاوت بین دو آستانه در فرکانس های ۰۵۵ کم کردن مقادیر مذکور از آستانه های nHL ، آستانه های HL بدست خواهد آمد.
فرمول های تجویزی از جمله فرمول DSL5 ، برای تعیین میزان بهره سمعک از مقادیر SPL نزدیک پرده تمپان استفاده می کنند. بنابرین در گام بعدی باید آستانه های حاصل از HL بدست آورده را به آستانه های SPL نزدیک پرده تمپان تبدیل کنیم. این کار را می توان با اندازه گیری تفاوت بین کوپلر و گوش واقعی )یا همان RECD ( و اضافه کردن مقادیر تفاوت بین SPL و HL )یا همان RETSPL ( بدست آورد. در کل موارد ذکر شده را می توان در قالب فرمول زیر مشاهده کرد که چگونه آستانه های حاصل از nHL را می توان به SPL نزدیک پرده تمپان تبدیل کرد
ABR Threshold in SPL = nHL – Correction factor + RECD + RETSPL بنابرین نباید از ضرورت اندازه گیری RECD در تنظیم سمعک، آن هم تنظیم سمعک برای نوزادان غافل شویم. در حال حاضر دستگاه های اندازه گیری گوش واقعی قابلیت اندازه گیری RECD را نیز دارند. به همین دلیل است که در کشورهای پیشرفته، یکی از ضرورت های تنظیم سمعک برای نوزادان داشتن دستگاه ارزیابی گوش واقعی می باشد. حال سوال این است که آیا نیاز است فرمول بالا را در کلینیک های شنوایی شناسی محاسبه کرد؟ جواب خیر است.
در واقع کافی است که شما مقادیر nHL را بوسیله فاکتور اصلاحی که گفته شد به HL تبدیل کرده و آن را بصورت ادیوگرام وارد نرم افزار تنظیم سمعک کنید. سپس از نوزاد RECD انجام داده و آن را نیز در قسمت های مخصوصی که در نرم افزارهای تنظیمی سمعک طراحی شده وارد کنید. با این کار نرم افزار بهترین تقویت را برای نوزاد محاسبه خواهد کرد. توجه کنید که در صورت عدم اندازه گیری RECD ، نرم افزار از مقادیر میانگین استفاده خواهد کرد و از آنجا که در سال اول تولد، رشد کانال گوش نوزادان سریع بوده و حجمشان متقاوت میباشد بنابرین در صورت استفاده از مقادیر میانگین RECD ممکن است صدای رسیده به گوش نوزاد مناسب نباشد.
بدون دیدگاه