داروهای اتوتوکسیک بر سیستم شنوایی چه تاثیراتی دارند؟
مصرف هرگونه دارو در کنار درمان عوارضی را بدنبال دارد . برخی از داروها ممکن است بر روی سیستم شنوایی و گوش تاثیر منفی بگذارند و باعث کم شنوایی، عدم تعادل و یا وجود صدای اضافی در گوش گردد. بعضی از آنها با قطع دارو بهبود پیدا کرده و برخی نیز تاثیرات دائم بر شنوایی میگذارند.
انواع تاثیرات داروهای اتوتوکسیک یا سم زا
آسیب به سیستم شنوایی
ایجاد اختلال در سیستم دهلیزی یا تعادلی
ایجاد وزوز گوش در فرکانس های بالا
اولین نشانه ی تاثیر دارو های اتوتوکسیک ، پیدایش صدای زیر در گوش می باشد. میزان ان در افراد مختلف با توجه به حساسیت آنها و میزان و دوز مصرف متفاوت می باشد.
چنانچه پس از مصرف هر قرص ، کپسول یا دارویی برای درمان بیماری خود مشاهده ی تاثیرات منفی در سیستم شنیداری خود شدید لازم است که حتما و سریعا به پزشک خود اطلاع دهید .هم چین از سایر علایم این موضوع می توان به ایجاد حالت تهوع و استفراغ، سرگیجه و عدم تعادل اشاره کرد.
انواع داروهای اتوتوکسیک
آمینوگلیکوزیدها
یکی از شایع ترین داروهایی هستند که به عنوان سم گوش می باشد که در دسته ی آنتی بیوتیک ها قرار می گیرد و معمولا برای درمان انواع عفونت تجویز می گردد. جنتاماسین، استرپتومایسین، آمیکاسین، نئومایسین، کانامایسین، توبرامایسین، دی هیدرواسترپتومایسین از انواع قرص هایی هستند که در این گروه قرار می گیرند و برای برطرف سازی عفونت های مختلف در اعضای مختلف بدن تجویز می شوند .
تاثیر این داروی اتوتوکسیک بر سیستم شنوایی به این صورت است که در حلزون گوش به سلول های اپی تلیال عصبی و مویی اسیب رسانده و موجب افت شنوایی در فرکانس های بالا می شود و با ادامه ی مصرف فرکانس های پایین را نیز درگیر می نماید.
در بین انواع داروهایی که موجب آسیب به سیستم شنوایی می شونداین گروه از داروهای اتوتوکسیک بیشترین میزان تاثیر را دارند و در بین آنها استرپتومایسین و جنتامایسین باعث صدمه به سیستم تعادلی می شوند و سایر انها از قبیل کانامایسین، دی هیدرواسترپتومایسین، نئومایسین، آمیکاسین و توبرامایسین باعث ایجاد سمیت ناحیه ی حلزونی شنوایی می گردد.
داروهای ضد التهاب
این داروها و به خصوص انواعی که از نوع غیر استروئیدی یا NSAID هستند که برای کاهش و کنترل درد به کار می روند. از انواع این دارو میتوان به آسپرین، ایبو پروفن، ژلوفن و ناپروکسن در دوز بالا اشاره کرد که می تواند موجب ایجاد کم شنوایی شود. که معمولا با وزوز گوش همراه است.
داروهای دیورتیک یا ادرار آور
در این گروه ، آن داروهایی که به نام دیورتیک لوپ معروف هستند و ترشح اب و نمک را در کلیه تنظیم می نمایند، به عنوان اتوتوکسیک شناخته می شوند و معمولا در درمان ادماتوز، هایپرکلسمیای شدید و فشار خون تجویز می شوند . تاثیر مخربی که این گروه بر روی سیستم شنوایی می گذارد این است که به سلول های مویی و نوار عروقی (استریا واسکولاریس) آسیب می رساند و موجب ایجاد کم شنوایی می گردد .
البته اثر این دسته از اتوتوکسیک ها بر خلاف انواع ضد التهاب و آنتی بیوتیک ها، موقتی می باشد هر چند که دارای علایمی مثل احساس سنگینی و وزوز گوش می باشد . اگر از طریق وریدی تزریق شوند باعث ایجاد اختلال در سیستم شنوایی نمی شوند.
داروهای ضد مالاریا
کینین و کلوروکین داروهایی از این دسته هستند که دارای ویژگی اتوتوکسیک هستند و در فرکانس های بالا کم شنوایی ایجاد می نمایند. مصرف آنها با دوز پایین نیز چنین اختلالی را پدید می اورد و به پیچ پایه ی حلزون گوش اسیب می زند . نوع اختلال کم شنوایی ایجاد شده توسط این داروها متقارن، برگشت پذیر و دو طرفه می باشد.
داروهای موضعی
پلی میکسین B و پروپیلن گلیکول برای درمان عفونت های گوش میانی با اگزما استفاده می شوند که می توانند اثر مخرب بر از بین بردن سلولهای مویی داشته باشند . زیرا این داروها از نوع اتوتوکسیک های آنتی بیوتیکی هستند.
داروهای شیمی درمانی
بلئومایسین، فلوروراسیل، نیتروژن موستارد ، سیس پلاتینوم از جمله داروهایی هستند که در درمان سرطان استفاده می شوند. ولی از عوارض جانبی آنها درد، وزوز، کم شنوایی از ( نوع دو طرفه و در فرکانس های بالا ) می باشد. اگر مصرف این داروها ادامه یابد به علت اینکه اتو توکسیک هستند فرد در فرکانس های پایین نیز دچار کم شنوایی می گردد . در این بین داروی سیس پلاتینوم به سلولهای مویی حلزون گوش اسیب می رساند و موجب ایجاد کم شنوایی دائمی می گردد .
برای اطلاع از تمامی داروهایی که روی شنوایی تاثیر میگذارند به پست اینستاگرام ما مراجعه کنید:
بدون دیدگاه