خارش گوش
سوراخهای گوش به دلیل داشتن مسیری بدون واسطه به قسمت داخلی گوش، بیشتر در معرض انواع عفونتها قرار میگیرند. خارش گوش از مشکلاتی است که ممکن است برای هر کسی پیش آمده باشد. اما این وضعیت گاها به قدری غیرقابل تحمل می شود که افرادرا وادار میکند از هرچیزی برای پایان دادن به خارشها استفاده کنند. در این مطلب سعی داریم تا در مورد دلایل خاریدن گوشها و درمان آن بحث کنیم.
علت خارش گوش ها چیست؟
علل خارش گوش ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد که در ادامه به برخی از این نکات اشاره خواهیم کرد.
دلایل عصبی
گوشها جز عضوهای کوچک در بدن به حساب میآیند. اما به دلیل وجود مجرای مستقیم، حساسیت آنها در برابر عفونت و بیماریهای مختلف بالاست. به دلیل نوع عملکرد گوش، در این عضو سلولهای عصبی بسیاری وجود دارند که عمل دریافت امواج صوتی و تبدیل آن به پیام عصبی را انجام میدهند. به همین دلیل ممکن است هر خارش در این عضو به وجود آید و حتی به دلایل ارثی و ژنتیکی منتهی شود. برای پیبردن به دلیل خارشها بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
خشکی گوش
همان طور که می دانید گوش های ماده ای موم مانند و چرب تولید می کنند که وجود آن در مجرای گوش لازم است. این موم فوایدی زیادی دارد اما گاهی تجمع آن در گوش زیاد می شود و ممکن است آزاردهنده باشد. در این هنگام بسیاری به وسیله گوش پاک کن و یا هر وسیله ی تیزی اقدام به تمیز کاری و خالی کردن موم ها می کنند. برخی نیز وسواس زیادی به خرج می دهند و مجرا گوش را از این مواد پاکسازی میکنند.
اما تمیز کردن گوش از مومها میتواند یکی از دلایل خارش گوش باشد. زمانی که احساس کردید گوشها از موم سنگین شده است، کافی است کمی سطح بیرونی آن را با گوش پاک کن تمیز کنید. در عده از افراد نیز به دلیل وجود مشکلات وراثتی و یا بیماریهای مختلف مادهٔ موم مانند در گوش ترشح نمیشود. در نتیجه به دلیل خشکی مجرای درونی گوش، اغلب خاریدن آن آزار دهنده خواهد بود.
درماتیت کانال گوش
از دلایل خارش گوشها درماتیت کانال میباشد. این مشکل زمانی به وجود میآید که پوست بخش بیرون و مجرای گوش به دلیل حساسیت به مواد خارجی مانند گوشوارههای فلزی و یا مواد آرایشی و … ملتهب شود. در این صورت بر سطح پوشت و یا مجرای درون آن احساس شدید خارش پیدا خواهید کرد که گاهاً طاقت فرسا خواهد بود.
پسوریازیس
این بیماری به صورت لکههایی قرمز رنگ بر روی سطح پوست نمایان میشود. این بیماری پوستی در هر جایی از پوست و حتی در مجرای گوش نیز اتفاق میافتد و دلیل به وجود آمدن خارش گوش میشود.
حساسیت غذایی
برخی از مواد غذایی نیز ممکن است سبب به وجود آمدن خارش در گلو و گوش ها شود. غذاهایی مانند ماهی، شیر، انواع آجیل و دانه های گیاهی، میوه هایی مانند انگور، خربزه، کیوی و.. در برخی افراد خارش به وجود می آورند.
رینیت آلرژیک
نام دیگر این بیماری تب یونجه میباشد. رینیت آلرژیک میتوانند به دلیل حساست برخی افراد به مواد ریزی که در هوا وجود دارند و از طریق تنفس وارد مجرای بینی میشوند رخ دهد. موادی همچون گرد و غبار، پرزهای البسه و لوازم خواب، گرده گیاهان و… رینیت آلرژیک به همراه خود علائمی دارد و به صورت آبریزش چشم و بینی، خارش گلو و گوش، عطسه بروز میکند.
اوتیت خارجی
اوتیت خارجی و یا عفونت خارجی به گوش شناگر نیز معروف است. به این دلیل که اوتیت اغلب برای افرادی رخ میدهد آب در گوش آنها تجمع مییابد و عفونتهایی را سبب میشود. ویروسها و باکتریهایی وجود دارند که میتوانند از طریق مختلف وارد گوش شوند و در نهایت عفونت گوش را در پی داشته باشند. عفونت گوش معمولاً خارش و درد را به همراه دارد.
آیا استفاده از سمعک سبب خارش در گوش می شود؟
افرادی که از سمعک استفاده میکنند نیز ممکن است دچار خارشهایی در گوش شوند. سمعک ممکن است سبب جمع شدن آب در پشت گوش و به وجود آمدن برخی عفونتها و یا خارش گوش شود. در مواردی نیز خاریدن گوش ممکن است به دلیل فشار آوردن سمعک به گوشها اتفاق بیفتد. در این صورت بهتر است با مراجعه به پزشک مربوطه سمعک مناسب گوش افراد استفاده شود و از یا از مراکز شنوایی معتبری خریداری شود.
همچنین گاهی مواقع پوست گوش به جنس قالب و یا دام پلاستیکی که در گوش قرار میگیرد ؛ حساسیت نشان میدهد که بیشتر موارد جنس قالب از نوع پختنی میباشد. در این صورت با تعویض قالب سمعک در اصفهان و یا استفاده از مواد ضد حساسیت میتوان خارش گوش را بهتر کرد. در مجموعه ماهان سمعک از بهترین مواد و سونوپول ضد حساسیت آلمانی جهت ساخت قالب گوش استفاده میگردد که باعث عدم حساسیت فرد به قالب میگردد.
چگونه خارش گوش را درمان کنیم؟
با توجه به دلایل مختلف به وجود آمد خارش در گوشها راههای درمان متفاوتی هم وجود دارد. هنگامی که موادی مانند فلزات و یا مواد آرایشی حساسیت دارید و پوستتان به آن واکنش نشان میدهد، بهترین روش جایگزین کردن مواد دیگر با آنهاست. در مواردی که دچار خشکی مجرا گوش شدید از قطره های روغنی مخصوص استفاده کنید که به همین منظور ساخته می شوند.
در زمان بروز خارش های شدید و غیر طبیعی، قبل از مصرف دارو بهتر است با پزشک مشورت کنید. اگر عفونت گوش باکتریایی باشد باید از آنتی بیوتیک برای رفع عفونت استفاده شود اما در هر صورت نظر پزشک الویت دارد.
افرادی که سمعک استفاده می کنند نیز ممکن است دچار خارش گوش شوند. در این هنگام نیز بهتر است به متخصص مراجعه کنند تا علت مشخص و رفع شود. ماهان سمعک ارائه کننده انواع خدمات برای مشتریان می باشد.
بدون دیدگاه