اگر تا کنون از دوست و آشنا در مورد شمع گوش شنیده اید اولین سوالی که ممکن است برایتان پیش بیاید این است که شمع گوش چیست و چه استفاده ای دارد ؟ ما در این مقاله به طور کلی در مورد فواید شمع گوش و عوارض شمع گوش صحبت خواهیم کرد سپس به این نتیجه میرسیم که آیا استفاده از شمع گوش توصیه میشود یا خیر .
شمع گوش چیست ؟
شمع گوش در گذشته به عنوان درمان مشکلات گوش به کار میرفته است مشخص نیست که مبدا اولیه ی آن تبت و چین بوده اند یا هند یا مصر باستان . به هر حال امروزه این وسیله به صورت یک کالای تجاری درمانی تولید می شود و در اختیار متقاضیان قرار میگیرد . در ادامه می خواهیم با نحوه ی استفاده از شمع گوش آشنا شویم.
نحوه استفاده از شمع گوش
شمع گوش یک مخطور توخالی است کهکه از پارچه ای پوشیده شده از موم پارافین، موم زنبور عسل یا موم سویا ساخته شده است . اکثر آن ها حدود یک فوت طول دارند . برای استفاده از شمع گوش ابتدا کاغذ یا یک فویل آلومینیومی را سوراخ و شمع را وسط آن قرار می دهند تا قطره های آب شده شمع روی صورت فرد نریزد . سپس فرد به پهلو خوابیده و شمع مطابق تصویر زیر درون مجرای گوش فرد قرار داده می شود . شمع را روشن کرده و به مدت حدودا ۱۵ دقیقه شمع روی گوش فرد میسوزد سپس گوش خارجی باید به وسیله دستمال تمیز شود . نکته مهم این است که شما هیچ وقت نباید این روش را روی خودتان انجام دهید زیرا بسیار خطرناک است و ممکن است باعث سوختگی دست ، صورت یا گوش شما بشود .
برای آگاهی از مزایای شمع گوش و یا معایب شمع گوش با ما همراه باشید.
طرفداران این روش ادعا میکنند که گرمای ایجاد شده توسط شعله باعث مکش جرم های گوش و سایر ناخالصی ها از مجرای گوش میشود و جرم ها را به داخل شمع می کشد . این افراد همچنان معتقدند که این درمان مزایای دیگری از جمله درمان سرگیجه بهبود بینایی ، تقویت سیستم ایمنی و … دارد که البته هیچ کدام از این فواید از نظر علمی توسط هیچ پزشکی تایید نمیشود بلکه معتقدند عوارض شمع گوش صدمات جبران ناپذیری نیز دارد . در ادامه به معایب شمع گوش هم می پردازیم.
مزایای شمع گوش چیست ؟
بسیاری از طرفداران شمع گوش بر این باورند که در سوختن شمع با ایجاد حالت مکش یا ساکشن ، جرم و باکتری های درون گوش را به داخل مخروط شمع می کشاند . همچنین ادعا دارند که دود ناشی از سوختن شمع، مجرای گوش را خشک کرده و دفع طبیعی جرم و سلولهای مرده، قارچ ها، انگلها و سایر ذرات اضافی را تحریک میکند.
علاوه بر این ها موارد دیگری تحت عنوان تاثیرات و فواید شمع گوش مطرح شده است مانند :
بهبود درد سینوسها
بهبود شنوایی
- افزایش تمرکز و آرامش ذهنی
- تقویت عملکرد مغزی
- کاهش درد و تب ناشی از پارگی پرده گوش
- درمان عفونت گوش شناگران و عفونتهای مزمن گوش
- بهبود گوش درد
- تقویت حواس بویایی، چشایی و تشخیص رنگ
- ثبات روانی و احساسی
- درمان وزوز گوش
- تسکین درد فک
- تقویت سیستم عصبی
- تصفیه خون
- عملکرد ضد التهابی و ضد عفونی کننده
- درمان بیماری منییر
- کاهش استرس و فشارهای عصبی
- درمان زونا گوش
اما آیا واقعا شمع گوش چنین مزایایی را دارد ؟
جرم گوش یک ماده ای چسبناک و فشرده شده است که برای خارج کردن آن به ساکشن قوی نیاز است اما تحقیقات نشان می دهد شمع گوش هیچ نیروی ساکشن یا فشار داخل گوش ایجاد نمیکند و دمای ایجاد شده توسط شمع پاییین تر از دمای بدن بوده و نمی تواند جرم گوش را ذوب کند .همچنین کاربرانی که از شمع گوش استفاده کرده اند می گویند پس از اتمام کار ماده ای سیاه رنگ وسط شمع سوخته میماند که تصور میکنند این مواد همان جرم گوش است اما در واقع این ماده تیره رنگ ترکیبی از موم و بافت سوخته شده شمع است و ربطی به جرم گوش ندارد .
اما در خصوص سایر تاثیرات بلند بالای شمع گوش این نکته قابل توجه است که طبق تحقیقات مشخص شده شمع گوش هیچ خاصیت ضد التهابی ، ضد عفونی، تب بر یا حتی تسکین دهنده ای ندارد . از طرف دیگر از گزارشاتی که کاربران این روش کرده اند برداشت میشود که استفاده از شمع گوش می تواند موجب بروز عوارض جدی در بیمار از جمله سوختگی، پارگی پرده گوش، انسداد کانال با پارافین شمع و یا عفونت شود . پس همانطور که تا الان مطالعه کرده اید استفاده از این روش برای خالی کردن جرم گوش کار غیر عاقلانه ای است و اصلا پیشنهاد نمی شود
عوارض شمع گوش چیست ؟
همانطور که تا کنون گفته شد شمع تراپی گوش نه تنها تاثیری بر درمان بیماری گوش و خالی کردن جرم گوش ندارد بلکه دارای خطراتی هم می باشد . از مهم ترین معایب شمع گوش و خطرات استفاده از این روش می توان این موارد را نام برد .
- سوختن صورت، گردن، پرده ی گوش، گوش میانی و کانال گوش به واسطه ی جرم های گوش حرارت دیده و یا خاکستر ها و پارافین
- های سوخته شده
- وقوع آتش سوزی در مکانی که این روش در حال انجام است
- پارگی پرده ی گوش
- پر شدن کانال گوش از موم شمع ها
- سوختگی پوست و مو بر اثر موم داغ از عوارض شمع گوش است.
- پاکسازی گوش با شمع به دلیل چکیدن موم شمع به داخل مجرای گوش، موجب انسداد مجرای گوش میشود.
- کم شنوایی
- ته نشین شدن جرم در مجرای گوش
- عفونت گوش خارجی و میانی
- شمع گوش پاک کن، در از بین رفتن جرم گوش تأثیری ندارد زیرا شمع گوش علاوه بر اینکه جرم گوش را برطرف نمیکند، موجب فرو رفتن بیشتر جرم در عمق گوش و نزدیک پرده تمپان میشود.
- با توجه به عقیده پزشکان متخصص، وجود مقداری جرم برای گوش الزامی است زیرا جرم گوش مانع حفاظتی در برابر ورود آلودگیها و باکتریها به گوش بوده و شبیه به مرطوب کننده برای گوش عمل میکند.
فواید و مزایای گفته شده در مورد این روش پاکسازی گوش هیچ پشتوانه علمی ندارد و بسیاری از پزشکان استفاده از شمع گوش را مضر و خطرناک دانسته اند . پس بهتر است با در نظر گرفتن این عوارض خطر استفاده از آن را با از دست دادن سلامت و شنوایی خود نخریم . به همین خاطر در ادامه چند راه مناسب جایگزین این روش برای خارج کردن موم گوش به شما پیشنهاد می کنیم.
روش های جایگزین شمع گوش
با توجه به موارد ذکر شده عوارض شمع گوش زیاد بوده و آسیب های جبران ناپذیری به گوش خارجی و میانی وارد می کند . در نتیجه بهترین راه برای خارج کردن جرم های گوش و یا درمان عفونت و بیماری مرتبط با گوش بمراجعه به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی است. پزشک ممکن است پس از بررسی و چکاپ گوش شما شست و شوی گوش با دستگاه ساکشن یا فورسپس را برای شما تجویز کند. همچنبن قطره های برای نرم کردن جرم گوش وجود دارد مانند :
- هیدروژن پروکساید؛
- سالین؛
- استیک اسید؛
- سدیم بیکربنات؛
- گلیسرین؛
البته یک نکته وجود دارد ، بودن مقداری جرم گوش در مجرای گوش ضروری است زیرا این ماده ترشح طبیعی گوش است که به وسیله غدد چربی و عرق پوست کانال گوش تولید میشوند. این ترشحات که سرومن گوش نیز نامیده می شود وظیفه حفظ رطوبت و چربی پوست گوش و همچنین ضدعفونی فضای کانال گوش را بر عهده دارد و ماده ای بسیار مفید است . با این حال وجود این ماده برای برخی افراد مزاحمت ایجاد میکنند این افراد حساسیت زیادی دارند که مجرای گوش خود کاملا از وجود این ماده پاک باشد و همواره در تلاش هستند تا از طریق گوش پاک کن یا وسیله های دیگر جرم ها را از گوش خود خارج کنند . پزشک متخصص در این وضعیت برای این افراد که مقدار طبیعی جرم را دارند شست و شوی گوش تجویز نمیکند .
این نکته را به یاد داشته باشید که به طور کلی برای نظافت گوش نیازی به ورود اجسام مختلف به داخل کانال گوش نبوده و نظافت مکرر گوش میتواند موجب خشکی پوست، التهاب و یا خارش پوست ناحیه گوش شود. هرگز برای خارج کردن جرم گوش خود، جسم خارجی را به درون مجرای گوش فرو نبرید؛ این کار می تواند جرم را به بخشهای عمقیتر مجرا برده و حتی سبب آسیب به پرده گوش یا پرده تمپان شود.
با مطالعه این متن دریافتیم که عوارض شمع گوش بسیار بیشتر از فوائد شمع گوش می باشد.
بدون دیدگاه