پیچیدهترین قسمت گوش را میتوانیم گوش داخلی بنامیم. این بخش کوچک از بدن به قدری با اهمیت است که اگر در آن اختلالی به وجود بیاید کل ساختار بدن با مشکل مواجه میشود. متاسفانه بیماری های گوش داخلی علاوه بر درد و رنج خود بیماری، عوارض بسیار زیادی را نیز به دنبال دارد. در ادامه سعی داریم علت ایجاد این اختلال در گوش داخلی، علائم و عوارضهای آن را توضیح دهیم. امید است مورد قبول واقع شود.
گوش داخلی به چه قسمتی گفته میشود؟
گوش داخلی در انتهاییترین قسمت گوش و در میان استخوان محکم جمجمه واقع شده است. این قسمت از گوش به قدری برای بدن مهم است که به صورت سرتاسری توسط این استخوان محافظت میشود. بیماری های گوش داخلی در این قسمت ها بروز می کند.
گوش داخلی نیز خود به دو بخش تقسیم میشود. که هر کدام از این بخشها وظایف مشخصی را بر عهده دارند.
حلزون گوش
تبدیل ارتعاشات ناشی از حرکت هوا به اصوات قابل درک برای انسان برعهدهی این قسمت است. اگر برای این بخش از بدن اتفاقی بیفتد شنوایی تا حد چشمگیری کاهش مییابد و در بدترین حالت ممکن قطع میشود. چرا که این مایع پیام عصبی را تولید و به مغز ارسال میکند.
کانالهای نیم دایره
این کانالها با مایعی به نام آندولف پر شدهاند. با وجود اینکه این قسمت به عنوان بخشی از گوش داخلی شناخته شده است اما بیشترین فعالیت آن در حفظ تعادل بدن است. حرکت مایعی که در این کانال ها وجود دارد به تشخیص مغز به هنگام راه رفتن کمک میکند.
سه مورد از بیماری های گوش داخلی
گوش داخلی علاوه بر شنوایی در حفظ تعادل نیز تاثیر گذار است. لذا اگر این قسمت از بدن با مشکل مواجه شود بلافاصله شنوایی و تعادل فرد مختل میشود. به همین دلیل اگر در قسمت بیماری های گوش داخلی در مورد به هم خوردن تعادل به همراه به هم خوردن تنظیم دستگاه گوارش شنیدید تعجب نکنید.
- تجمع هیدروپس آندولنفاتیک
- لابیرنتیت
- اتوایمیون
موارد بالا را از میان تعداد زیادی از بیماری های گوش داخلی انتخاب کردهایم. این بیماریها جزو رایجترین مشکلات گوش است که در تمام سنین ممکن است فرد را درگیر کند.
بیماری ناشی از تجمع هیدروپس آندولنفاتیک
یکی از بیماری های گوش داخلی این بیماری است آندولف مایعی است که در گوش داخلی جریان دارد. هنگامی که این مایع در گوش تجمع مییابد علائمی همچون سوت کشیدن گوش، کیپ شدن گوشها، کاهش و یا عدم شنوایی، سرگیجه در فرد مشاهده میشود.
علت ایجاد این بیماری را در لیست زیر خدمتتان عرض کرده ایم. به خاطر داشته باشید که تشخیص و درمان بیماری های گوش داخلی تنها با آزمایشات دقیق پزشکی و نوار گوش امکان پذیر است.
- ضربه مغزی
- جراحی گوش
- آلرژی
- بیماری های خود ایمنی همچون دیابت
هنگامی که شخص به این بیماری دچار میشود اولین راه پیشنهادی جهت جلوگیری از پیشرفت بیماری تثبیت مایعات بدن است.
شخص مبتلا به این بیماری میبایست تغیرات زیادی را در برنامه غذایی خود اعمال کند. به عنوان مثال فرد ملزم است که مصرف نمک و شکر را کم و یا قطع کند؛ چرا که اگر بیمار نتواند به درستی مایعات بدن خود را کنترل کند، تثبیت این مایعات برای پزشک دشوار خواهد شد.
لابیرنتیت
یکی از بیماری های گوش داخلی ورم و التهاب گوش داخلی با نام لابیرنتیت معروف است. هنگامی که نورنها و عصبهای موجود در قسمت داخلی گوش متورم میشود، انتقال پیام عصبی در آن ناحیه مختل میشود.
مهممترین علائم این بیماری حالت تهوع، سرگیجه در حین راه رفتن، مشکل در شنیدن اصوات و سرگیجه به هنگام ثابت ماندن است. متاسفانه تنها وجود یکی از این موارد میتواند روند زندگی شخص را با مشکل رو به رو کند.
تشخیص زود هنگام این بیماری به همراه مصرف داروهای مناسب در کنار تمرینات مخصوص توانبخشی این بیماری به بازیابی تواناییها فردی کمک شایانی میکند.
اتوایمیون
از معدود بیماری نادری که وجود دارد میتوانیم به اتوایمیون گوش اشاره کنیم. این بیماری هنگامی رخ میدهد که سیستم ایمنی که وظیفهی محافظت از بدن را بر عهده دارد، اشتباها سلولهای خودی را مورد حملهی خود قرار دهد.
عملکرد بیماری اتوایمیون قابل پیش بینی نیست. یعنی میتواند به تدریج شنوایی شخص را مختل کند و یا به صورت ناگهانی عمل نمایید و فرد را دچار ناشنوایی مطلق کند.
این بیماری از محدود بیماری های گوش داخلی است که گاها از یک طرف شروع میشود و درصورت عدم درمان، سمت دیگر عصبهای شنوایی را درگیر و در نهایت از بین میبرد.
بهترین راه تشخیص اتوایمیون عکس برداری از مغز به همراه آزمایش خون است. پزشک معالج با بررسی جامع فاکتورهای سلامتی میتواند تشخیص دهد که علت وجود درد گوش بیمار چیست.
اگر تشخیص این بیماری به موقع انجام نشود و یا درمان آن موثر نباشد، فرد مبتلا ممکن است که مجبور به استفاده از سمک شود.
منییر
این بیماری بیشتر در افراد بزرگسال رخ میدهد. افرادی که به منییر مبتلا میشوند قطعا دو علائم از موارد زیر را دارند. به همین دلیل هیچگاه از هشدارهایی که بدنتان به شما میدهد غافل نشوید.
- کاهش شنوایی
- دردهای متناوب
- سرگیجه
- سرگیجههای تکرار شونده
- وزوز گوش
- کاهش بینایی
- صدا آزاری
- سردرد
- تهوع
- اسهال
- تعریق
- استرس
- لرزش دست و پا
- تپش قلب
در کمال تعجب علت رخ داد این سندروم برای پزشکان هنوز مشخص نشده است. و فرضیههایشان حول محور ژنتیک، بیماری خود ایمنی و آلرژی در گردش است. با این وجود خوشبختانه راه درمان این بیماری کشف شده است. بنابراین افرادی که به سندروم منییر دچار هستند نگرانی از بابت درمان نداشته باشند.
چرا باید برای یک گوش درد ساده به پزشک مراجعه کنیم؟
همانطور که ملاحظه کردید بیماریهای نادر و یک درد سادهی گوش دارای علائم مشترک زیادی هستند. به همین دلیل در هر حالتی میبایست تمام هشدارهای بدن را جدی گرفت.
سرگیجه و حالت تهوع به همراه درد در ناحیهی گوش از متداولترین علائم بیماری های گوش داخلی هستند. لذا در صورت مشاهده آن در خود سریعا به پزشک مراجعه نمایید
به خاطر داشته باشید یک تشخیص زود هنگام بیماری میتواند نود درصد راه درمان را برایتان آسان کند. گاهی اوقات افرادی که نسبت به هشدارهای گوش خود کم اهمیت هستند؛ هنگامی به پزشک مراجعه میکنند که دیگر ارگانهای بدنشان نیز درگیر با بیماری شده است.
بیماریهای مربوط به سه قسمت گوش( خارجی، داخلی، میانی) و خصوصا بیماری های گوش داخلی اگر سریعا درمان نشود خسارات جبران ناپذیری را به چشم و اعصاب بینایی و شنوایی به همراه دستگاه تنفس وارد میکند.
بدون دیدگاه