در این متن ما قصد داریم شما را با تمرکز شنوایی آشنا کنیم.
یکی از مهمترین مهارت ها مهارت گوش دادن یا تمرکز شنوایی است که در رابطه افراد نقش مهمی دارد. شما اگر خوب بشنوید میتوانید ارتباط موثر و خوبی را با دیگران برقرار کنید. بیشتر مردم از زمانهایی شکایت میکنند که نمیتوانند به دقت به صحبتهای همکار، دوست و یا مشتری و غیره گوش دهند؛ این امر در کسانی که مشکل شنوایی دارند بیشتر میشود.
گاهی مواقع به علت آسیب زیاد به عصب گوش و عدم استفاده طولانی مدت از سمعک و نرسیدن صدا به مغز، مغز تنبل میشود و درک گفتار و پردازش صدا دچار مشکل میگردد؛ که باعث میشود فرد حتی بعد از استفاده از سمعک صدا را بشنود ولی کلمات را درک نکند . ولی نگران نباشید در بسیاری از موارد این مشکل قابل حل است.
شنیدن یا گوش کردن
تمرکز شنوایی یعنی ذهن خود را تقویت کنیم تا به صداها و صحبت های مفید اطراف به دقت گوش دهیم به این می گویند تمرکز شنوایی. اتفاقی که معمولا در گوش دادن به صحبتهای شخص مقابل بهوجود می آید عدم توانایی در مدیریت ذهن است. از آنجا که ما به سختی میتوانیم کنترل ذهن و افکارمان را مدیریت کنیم، بهسختی نیز میتوانیم به صحبتهای طرف مقابل خود گوش دهیم. وقتی که در حال گوش دادن به صحبت های افراد هستید فکر های مختلفی به شما هجوم می آورند و آنجاست که دیگر متوجه نمی شوید طرف مقابلتان چه میگوید.
یعنی یک صداهایی را میشنویم اما به آن گوش نمیدهیم. شنیدن صدا با گوش دادن به آن تفاوت هایی دارد. زمانی که ما صدایی را میشنویم بر روی آن تمرکز نداریم و فقط با گوشمان آن صداها را میشنویم. از آن جا که این صداها توسط مغز ما پردازش نشده پس نمیتوانیم بهدرستی آنها را درک کنیم.
هنگامی که در مورد گوش دادن با تمرکز صحبت میشود، منظور شنیدن صداهایی است که توسط مغز ما پردازش شده و معنی تمام کلمات را بفهمیم. در این حالت هیچ چیزی تمرکز شما را کاهش نمیدهد و شما براحتی صحبت های مخاطبتان را میشنوید.
ما معمولاً ۲۵ تا ۵۰ درصد از یک مکالمه را به یاد میآوریم یعنی ما فقط به نیمی از حرفهای دیگران توجه میکنیم و یا به نیمی از صحبتهای طرف های مقابلمان گوش میدهیم. در ادامه خواهیم گفت چگونه این میزان را افزایش دهیم و بهتر بشنویم.
بهتر کردن مهارت شنیدن با تمرکز شنوایی
درک گفتار در افرادی که شنوایی آنها بسیار ضعیف است و مدت زیادی از سمعک استفاده نکردند کاهش میابد. شکایت این افراد این است که میگویند صدا را میشنوند ولی واضح نیست و در یک جمله ممکن است ۲۵ درصد گفتار را متوجه شوند. اگر چنین مشکلی داشتید باید مهارت تمرکز شنوایی خود را افزایش دهید. برای این امر خصوصا در ماه های اول دریافت سمعک این کارها و تمرینات را انجام دهید:
- با دقت به صحبت های طرف مقابل گوش دهید.
- مستقیم بصورت مخاطبتان نگاه کنید و لبخوانی را فراموش نکنید.
- به زبان بدن مخاطب دقت کنید.
- اگر کلمه ای را متوجه نشدید؛ از مخاطبتان بخواهید برایتان بازگو کند.
- حتما به مخاطبتان بگویید شمرده تر و آرامتر با شما صحبت کند.
- صدای تلویزیون را در حالت استاندارد قرار دهید؛ اخبار و سریال های ایرانی را ببینید.
- کتاب و مجله با صدای بلند بخوانید تا گوشتان با ادای حروف بازآشنا شود.
- حدالامکان در محیط های شلوغ و پر سر و صدا نروید.
- در هنگام فراغت تمرین های تمرکز شنوایی را انجام دهید.
تمرین در تمرکز شنوایی
- در محیط خیلی ساکت قرار بگیرید و سعی کنید صداهای آهسته مثل تیک تیک ساعت یا صدای یخچال را بشنوید.
- چشم خود را ببندید و از افراد خانواده بخواهید شما را صدا کنند و شما جهت صدا را تشخیص دهید.(البته برای کسانی که از سمعک برای دو گوش استفاده میکنند)
- از طرف مقابلتان بخواهید یک کلمه را برای شما بگوید و شما آن را تکرار کنید. اگر این مرحله را پشت سر گذاشتید کلمات را به جمله تبدیل کنید.
- از اعداد و جملات برعکس استفاده کنید: مثلا از ۲۰۰ شروع کنید به سمت ۱۰۰ . یا جمله < دیشب هوا بارانی بود > را بصورت <بود بارانی هوا دیشب> بیان کنید. در مرحله سخت تر ۳تا ۳تا شمارش معکوس کنید مثلا ۲۰۰، ۱۹۷، ۱۹۴، ۱۹۱، ۱۸۸ و…
- حل جدول و سودوکو
- بازی های فکری مثل شطرنج
برای آگاهی از انواع بیماری های گوش داخلی اینجا کلیک کنید.
بدون دیدگاه